Sjöfart - Beskrivning av statistiken

< Sjöfart

Statistikens omfattning

Innehåll

Sjöfartsstatistiken omfattar uppgifter om den åländska handelsflottan, sysselsättning inom sjöfartssektorn på Åland och passagerartrafik samt frakt till och från Åland

Objekt, variabler, statistiska mått, redovisningsgrupper

Objekt för statistiken över den åländska handelsflottan är fartyg över 300 bruttoton antingen ägda av bolag registrerade på Åland eller registrerade på Åland. Fartygen redovisas som antal eller i bruttoton, efter flaggstat. Vår definition av vad som utgör den åländska handelsflottan och ett åländskt fartyg utgår i första hand från ägande och kontroll. Att enbart utgå från fartyg registrerade på Åland kan vara problematisk eftersom en så stor del av det av åländska rederier ägda och kontrollerade tonnaget är utlandsflaggat.

Sysselsättningsstatistiken visar antal personer sysselsatta och redovisas per kön.

Passagerartrafiken redovisas i antal passagerare (en passagerare kan antingen vara avresande eller anländande). Dessa presenteras efter vilken hamn de reser på eller typ av rutt.

Frakten redovisas som antal ton efter varuslag, hamn och riktning.

Definitioner och förklaringar

Den åländskägda handelsflottan Alla fartyg över 300 bruttoton (Bt) som direkt eller indirekt (via dotterbolag) ägs av ett på Åland registrerat bolag
Den åländskregistrerade handelsflottan Alla fartyg över 300 bruttoton (Bt) som är införda i det åländska fartygsregistret
Passagerare En passagerare är en person som antingen anländer eller avreser till en hamn.
Fartygets bruttodräktighet (bruttoton, Bt) Det jämförelsetal som baserar sig på fartygets totala inneslutna volym.
Sysselsatta inom sjötransportbranschen Omfattar enbart personer bosatta på Åland i bolag registrerade på Åland. Det innebär att de som exempelvis utpendlar till arbeten på Viking Lines och Rederi Ab Eckerös svenskflaggade färjor inte är medräknade.
I statistiken kallad inom området arbetande, i detta fall inom området sjötransport Omfattar utöver bosatta på Åland även de som bor på det finländska fastlandet och som arbetar för ett sjötransportföretag registrerat på Åland.

Referenstider

Statistiken om den åländska handelsflottan avser läget den 31.12 respektive år.

Sysselsättningsstatistiken uppgörs årligen, dock med cirka två års eftersläpning. Statistiken är enligt situationen den sista veckan på kalenderåret.

Passagerartrafiken och frakten gäller händelser under hela året.

Syfte och historik

Syftet med statistiken är att ge en bild av sjöfarten på Åland. Uppgifter om den åländska handelsflottan och passagerartrafiken finns sedan år 2000. För sysselsättningsstatistiken finns uppgifter från och med 2008 och frakten sedan 2016.

Insamlingsmetoder och källor

Statistiken om den åländska handelsflottan baseras på uppgifter från Traficom som handhar landskapets Ålands sjöfartsregister. Utöver detta sammanställs även uppgifter från rederiernas egna redovisningar och uppgifter från den internationella sjöfartsdatabasen Equasis. Uppgifter om sysselsättningen, passageratrafiken och frakten bygger på uppgifter från Statistikcentralen.

Kvalitet

Tillförlitlighet

Statistikens tillförlitlighet är god. Uppgifterna om den åländska handelsflottan grundar sig på det åländska fartygsregistret och registerföringen grundar sig på fartygsregisterlagen. Registerförare är Traficom och Statens ämbetsverk på Åland. Rederiernas egna redovisningar av fartyg anses vara tillförlitliga, likaså sjöfartsdatabasen Equasis vilken administreras av den europeiska kommissionen och Frankrikes sjöfartsmyndighet. Uppgifter om övriga områden hämtas från Statistikcentralen som har ett väl inarbetat sätt att kvalitetssäkra data.

Aktualitet

Uppgifterna om den åländska handelsflottan, passagerartrafiken och frakten redovisas fyra månader efter statistikårets slut. Sysselsättningsstatistiken publiceras två år efter statistikåret.

Jämförbarhet och användbarhet

Jämförbarheten över tid för statistiken om den åländska handelsflottan är god. Jämförelser med andra länder är däremot inte helt oproblematisk. Till skillnad från denna statistik baseras andra länders handelsflotta i regel enbart på sina respektive nationella fartygsregister och den delen av det nationellt ägda och kontrollerade tonnaget som är registrerat i utlandet förekommer sällan i den reguljära statistiken. Jämförbarheten av sysselsättningsstatistiken är god såväl när det gäller jämförelser över tiden som med andra statistikområden, exempelvis befolkning. Passagerar- och godstrafiken anses också ha god jämförbarhet över tid, jämförelser med andra länder kan dock vara vanskligt då olika begrepp och definitioner används länderna emellan.

Tillgänglighet

Statistiken publiceras i webbpubliceringen "Sjöfartsstatistik", Statistisk årsbok, samt i databastabeller på webbplatsen.

Kontakt/ansvarsperson

Ansvarig för sjöfartsstatistiken på ÅSUB är Jakob Sällström, jakob.sallstrom[at]asub.ax. ÅSUB kan vid behov stå till tjänst med andra eller mera detaljerade uppgifter och definitioner.