Tidsanvändning

ÅSUB utför undersökningen om ålänningars tidsanvändning på uppdrag av Ålands lanskapsregering. Syftet med studien är att undersöka kvinnor och mäns tidsanvändning, med fokus på det obetalda hem/hus- och omsorgsarbetet.

Varför ska vi mäta ålänningars tidsanvändning?

Det är första gången en tidsanvändningsstudie görs på Åland, men liknande undersökningar har genomförts under lång tid i många europeiska länder. Generellt mäter sådana studier hur befolkningen fördelar sin tid på olika aktiviteter och belyser bland annat skillnader i kvinnors och mäns tidsanvändning.

Tidsanvändningsdata ger kunskapsbaserat underlag för att bedöma vilka incitament och former av stöd som bör utvecklas för att människor på jämlika grunder ska kunna förena arbete och privatliv. Resultatet från studien är också viktigt för det jämställdhetspolitiska delmålet om en jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet (Delmål 4, Agenda för jämställdhet 2019–2030, Ålands landskapsregering). Kristin Mattsson, specialsakkunnig i jämställdhet vid Ålands landskapsregering:

”Möjligheten att förena arbete med familjeliv är något som länge varit viktigt för nordisk jämställdhetspolitik, och är centralt för jämställdheten också på Åland. Nu följer vi upp det jämställdhetspolitiska målet om en jämn fördelning av det oavlönade hem- och omsorgsarbetet.

Genom en jämn fördelning av det oavlönade hem- och omsorgsarbetet får kvinnor och män samma möjligheter på arbetsmarknaden, minskad risk för dubbelarbete, bättre förutsättningar för ekonomisk egenmakt och bättre hälsa.”

Målsättningen med studien är även att utgöra underlag för en bredare samhällsdiskussion om skillnader i tidsanvändningen mellan kvinnor och män.

Hur genomförs studien?

Studien har som förlaga den svenska studien TID (Statistiska centralbyrån, 2021) men är mindre omfattande och anpassad efter åländska förhållanden. Målsättningen är att kunna jämföra mönster i tidsanvändningen med till exempel Sverige och Finland.

Undersökningen baseras på ett frågeformulär som skickats ut till ungefär 1 200 slumpmässigt utvalda personer (18–84 år gamla) bosatta på Åland. I enkäten frågar vi om uppgifter kring tidsanvändningen för obetalt hem/hus- och omsorgsaktiviteter för två utvalda dagarna, en vardag och en helgdag. Rapporteringen sker i timmar och minuter.

Insamlingen pågår under mars och april 2024 och svaren samlas in och behandlas endast av ÅSUB. Resultatet från studien sammanställs i en rapport som publiceras på ÅSUB:s hemsida i september 2024.

Om du är en av de 1 200 personer som mottagit enkäten hoppas vi att du tar dig tiden att besvara den. Ditt svar är viktigt - oavsett ålder, om du bor själv eller med andra, om det är en helt vanlig dag eller en dag som skiljer sig från andra. Bland dem som svarar på enkäten lottar vi ut ett presentkort (150 €).

Tack för att du deltar!