Utbildning - Barnomsorgen - Beskrivning av statistiken

< Barnomsorgen

Statistikens omfattning

Innehåll

Statistiken omfattar statistik om barn, vårddagar och personal i barnomsorgen på Åland. Barnomsorgen bedrivs enligt verksamhetsformerna daghemsverksamhet (daghem och familjedagvård), fritidshemsverksamhet och lekverksamhet. Barnomsorgen är en del av de åländska kommunernas utbildningsverksamhet.

Objekt, variabler, statistiska mått och redovisningsgrupper

Objekt för statistiken är barn, vårddagar och personal (årsverken). Det huvudsakliga statistiska måttet är antal och andelar, som redovisas fördelat efter kommun, kön och ålder, Uppgifterna presenteras i huvudsak för hela Åland men i viss mån också för kommuner och regioner.

Definitioner och förklaringar

Landsbygden Kommunerna Eckerö, Finström, Geta, Hammarland, Jomala, Lemland, Lumparland, Saltvik och Sund.
Skärgården Kommunerna Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar, Sottunga och Vårdö
Årsverken Årsverken beskriver de anställdas arbetsinsats under året omräknad till heltid. Det beräknas som de anställdas avlönade timmar under året delat med de antal timmar som utgör en heltidsanställning.

Referenstider

Antalet barn är enligt situationen den 31 december varje år. Antal vårddagar avser det totala antalet vårddagar varje år.

Syfte och historik

Statistikens syfte är att ge en utförlig bild av den åländska barnomsorgen. ÅSUB har publicerat statistik om barnsomsorgen sedan år 1999. Fram till och med år 2020 presenterades statistiken om barnomsorgen som en del av kommunernas sociala verksamheter. Sedan 2021 är barnomsorgen ett eget statistikområde under huvudområdet utbildning. Anledningen till detta är att landskapslagen om barnomsorg och grundskola ändrades så att barnsomsorgen i fortsättningen skulle underställas kommunernas utbildningsverksamhet och inte som tidigare, dess sociala verksamheter.

Insamlingsmetoder och källor
Statistiken baseras på aggregerade uppgifter på kommunnivå som ÅSUB samlar in varje år från samtliga av Ålands kommuner.

Kvalitet

Tillförlitlighet

Tillförlitligheten är god i och med att statistiken baseras på heltäckande uppgifter från varje kommun. Uppgifterna granskas även noggrant efter att de samlats in och rättas upp vid behov i samråd med uppgiftslämnarna.

Aktualitet

Statistiken publiceras fyra till fem månader efter det aktuella årets utgång.

Jämförbarhet och samanvändbarhet

Jämförbarheten är god såväl när det gäller jämförelser över tid som med andra statistikområden, såsom befolkningsstatistik och annan utbildningsstatistik.

Tillgänglighet

ÅSUB publicerar årligen ny statistik om barnomsorgen som finns tillgängliga på webbplatsen. Statistiken publiceras i form av en statistiknyhet (grafer och tabeller med kommenterande text) men också i form av interaktiva grafer samt excel- och databastabeller.

Kontakt/ansvarsperson

Ansvarig för utbildningsstatistiken på ÅSUB är Jakob Sällström, jakob.sallstrom[at]asub.ax.
ÅSUB kan vid behov stå till tjänst med andra eller mera detaljerade uppgifter och definitioner.