Policy för användning av kakor

Vi använder kakor för att ge dig som besökare en så bra användarupplevelse som möjligt. Kakor används för att se vilka val du som besökare gjort tidigare och för att ge oss möjlighet att göra asub.ax mera användarvänlig. Vi använder även kakor för att mäta trafiken på webbplatsen och för statistik.

Kakor

En kaka är en liten mängd data som oftast har en unik stämpel på sig. Denna data skickas från en webbplats till din webbläsare och sparas där, på din hårddisk, så att webbplatsen kan känna igen din dator.

Alla webbplatser kan skicka kakor till din webbläsare om dina inställningar i webbläsaren tillåter det. För att denna information inte ska missbrukas kan webbplatser bara läsa information från kakor sparade av dem själva och inte några kakor sparade av andra webbplatser.

Det finns två typer av kakor, nödvändiga och funktionella.

Nödvändiga kakor sparas tillfälligt på din dator och behövs för att webbplatsen ska fungera. De försvinner när du stänger webbläsaren. Du kan inte ta dem ur bruk.

Funktionella kakor används för en del av webbplatsens hjälpfunktioner och för att ta reda på hur webbplatsen används. De lagras av oss och av de företag som skapat funktionerna. Om du inte tillåter funktionella kakor kan en del av funktionerna på webbplatsen sluta att fungera. De flesta webbplatser använder kakor för att förbättra användbarheten. Kakor kan inte skada dina filer eller öka risken för virus på din dator.

Som användare har du möjlighet att ställa in om du vill att kakor ska få sparas automatiskt i din webbläsare, om du vill tillfrågas varje gång en kaka vill sparas eller om du vill att inga kakor ska sparas. Kakor används på många webbplatser, inte bara på asub.ax, för att hålla reda på om webbläsaren har besökt webbplatsen tidigare och vilka val som då gjorts. Det görs en kontroll vid varje besök på webbplatsen om kakor finns lagrade i webbläsaren eller inte. Finns det inga lagrade kakor från webbplatsen sparar webbläsaren de kakor som finns på webbplatsen.

Kakor som används på asub.ax

På asub.ax används nödvändiga kakor och funktionella kakor.

Nödvändiga kakor

På asub.ax används sessionskakor som är nödvändiga för att webbplatsen och dess tjänster skall fungera för dig. Sessionskaka är en typ av kaka som sparas tillfälligt på din dator under tiden du besöker vår webbplats och försvinner när webbläsaren stängs ner.

Nödvändiga kakor kan användaren inte ta ur bruk.

Sessionskakor

has_js Sparar om användaren har javascript aktiverat.

Funktionella kakor

Alla kakor är inte nödvändiga. Syftet med icke-nödvändiga kakor är att samla in information om ditt beteende eller dina preferenser i syfte att anpassa vår webbplats till besökarnas behov och göra den med tillgänglig. Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi in besökarstatistik och kan analysera webbplatsen med webbanalysverktyget Matomo.

Permanenta kakor

Matomo

_pk_ref.  (6 months) – sparar vilken refererande webbplats besökaren kommer från

_pk_ses, _pk_cvar, _pk_hsr (30 min) – sparar information som berör det aktuella webbplatsbesöket

Hitta och ta bort kakor

Webbläsare är olika. Leta i hjälpfunktionen i din webbläsare för information om hur du ändrar inställningarna för kakor. Du kan själv radera alla kakor från din hårddisk. Det gör du i din webbläsares inställningar.

Du kan också använda knappen Inställningar för kakor på den här sidan för att dra tillbaka ditt samtycke.

Kontakt

Specifika frågor om denna policy kan skickas till asub@asub.ax.