Utbildning - Utbildning efter grundskolan - Beskrivning av statistiken

< Utbildning efter grundskolan

Statistikens omfattning

Innehåll

Statistiken om den åländska utbildningen efter grundskolan omfattar sökande och antagna samt studerande, avbrott och utexaminerade vid Ålands lyceum, Ålands yrkesgymnasium och Högskolan på Åland. Därtill publiceras statistik om sökande och antagna samt studerande vid Ålands folkhögskola.

Objekt, variabler, statistiska mått och redovisningsgrupper

Objekt för statistiken är sökande och antagna samt studerande, avbrott och utexaminerade. Det huvudsakliga statistiska måttet är antal och andelar. Uppgifterna redovisas fördelat efter ålder, kön, hemort, tidigare utbildning (enbart studerande vid Högskolan på Åland), skola, typ av undervisning, program, utbildningsområde (ISCED) och val av frivilliga språk. Uppgifterna presenteras i huvudsak för hela Åland men i viss mån också för kommuner och regioner.

Definitioner och förklaringar

Statistiken omfattar inte utbytesstuderande som studerar vid Högskolan på Åland. Information om absentieanmälda studerande redovisas separat, men i övrigt omfattar statistiken inte studerande med studieuppehåll. Inte heller antagna studerande vars studieprogram påbörjas först efter september finns med i statistikuppgifterna.

Utbildningsområdena som används som redovisningsgrupp i detta meddelande bygger på den internationella utbildningsklassificeringen, ISCED.

Siffrorna för antalet antagna gäller de som antagits under sommaren och antalet sökande gäller de som hade utbildningen som första alternativ. Att antalet aktiva på vissa program överstiger antalet antagna kan dels bero på att ytterligare studerande antagits på hösten och dels på att personer som antagits tidigare år har haft studieuppehåll och påbörjat studierna först denna höst.

Åldersuppgifterna är beräknade enligt personernas ålder den 31 december.

Landsbygden Kommunerna Eckerö, Finström, Geta, Hammarland, Jomala, Lemland, Lumparland, Saltvik och Sund.
Skärgården Kommunerna Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar, Sottunga och Vårdö
Hemort

Den studerandes hemort vid antagningen

- Exakt 0 enheter
. Uppgift ologisk, kan ej förekomma
.. Uppgift saknas

Referenstider

Statistiken görs på årsbasis. Uppgifterna om de studerande samt sökande och antagna avser situationen den 20 september. Statistiken över de utexaminerade och avbrott gäller händelser under ett helt kalenderår.

Syfte och historik

Statistikens syfte är att ge en utförlig bild av den åländska utbildningen efter grundskolan. ÅSUB har publicerat statistik om utbildning efter grundskolan sedan år 2000. Statistiken om Högskolan på Åland har publicerats sedan Högskolans start 2003.

Den åländska utbildningen efter grundskolan upprätthålls av Ålands landskapsregering. På gymnasienivå fanns fram till och med vårterminen 2011 Ålands handelsläroverk, Ålands hotell- och restaurangskola, Ålands sjömansskola, Ålands vårdinstitut, Ålands yrkesskola, Ålands naturbruksskola och Ålands lyceum. Under 2011 reformerades utbildningen på gymnasienivå och de fem förstnämnda skolorna sammanslogs till Ålands yrkesgymnasium som tillhandahåller grundläggande yrkesutbildning, medan Ålands lyceum står för den allmänbildande gymnasieutbildningen. Ålands naturbruksskola upphörde efter vårterminen 2011. Ålands yrkesgymnasium och Ålands lyceum leds av myndigheten Ålands gymnasium. Yrkeshögskoleutbildningen sker sedan år 2003 vid Högskolan på Åland. Ålands landskapsregering driver också Ålands folkhögskola, vars verksamhet hör till övrig utbildning. Till denna kategori hörde också tidigare Ålands hantverksskola och Ålands husmodersskola.

Utbildningsområdena som används som redovisningsgrupp i detta meddelande bygger på den internationella utbildningsklassificeringen, ISCED. Vissa av utbildningsprogrammen som tidigare hänförts till det tekniska ämnesområdet har fr.o.m. 2006 placerats i serviceområdet, varför dessa områden inte på ett rättvisande sätt kan jämföras med tidigare års uppgifter. Fr.o.m. 2017 används den förnyade klassificeringen ISCED-F 2013. I den nya klassificeringen har det tidigare utbildningsområdet handel och samhällsvetenskaper delats upp i två områden – de samhällsvetenskapliga områdena samt handel, administration och juridik. Utöver detta har utbildningsområdet databehandling och kommunikation (IKT) tillkommit och områdena hälso- och socialvård samt servicebranscher har bytt namn till hälsovård och välfärd respektive tjänster.

Insamlingsmetoder och källor

Statistiken baseras på individuppgifter som ÅSUB begärt in från skolornas studeranderegister. Uppgifterna om studieplatser, sökande och antagna kommer dels från den samåländska elevantagningen och dels från skolorna. ÅSUB har gjort vissa kompletteringar och korrigeringar av statistiken efter kontakter med skolorna.

Kvalitet

Tillförlitlighet

Tillförlitligheten är hög i och med att statistiken baseras på totaluppgifter från de olika aktörerna. Uppgifterna granskas efter att de samlats in och rättas upp vid behov i samråd med uppgiftslämnarna.

Aktualitet

Statistiken över de studerande samt sökande och antagna publiceras inom cirka två månader efter mättidpunkten (20.9). Statistiken över avlagda examina och avbrott publiceras inom cirka två månader efter det aktuella årets utgång.

Jämförbarhet och samanvändbarhet

Jämförbarheten är god såväl när det gäller jämförelser över tiden som med andra statistikområden, såsom befolkningsstatistik. Eftersom uppgifterna om avlagda examina och avbrott samt studerande utanför Åland och utbildning som inte leder till examen gäller ett kalenderår är de inte helt jämförbara med statistiken över de studerande, som gäller läget vid ett visst mätdatum på höstterminen.

Tillgänglighet

ÅSUB publicerar årligen ny statistik om den åländska utbildningen efter grundskolan som finns tillgänglig på asub.ax. Statistiken publiceras dels i form av en statistiknyhet med tillhörande statistikmeddelande (grafer och tabeller med kommenterande text), men också som interaktiva grafer samt excel- och databastabeller.

Kontakt/ansvarsperson

Ansvarig för utbildningsstatistiken på ÅSUB är Jakob Sällström, jakob.sallstrom[at]asub.ax.
ÅSUB kan vid behov stå till tjänst med andra eller mera detaljerade uppgifter och definitioner.