Utbildning - Lärare - Beskrivning av statistiken

< Lärare

Statistikens omfattning

Innehåll

Statistiken omfattar uppgifter om den åländska lärarkåren i grundskolan, på gymnasienivå, vid Högskolan på Åland samt Ålands musikinstitut, Medborgarinstitutet i Mariehamn och Ålands folkhögskola.

Objekt, variabler, statistiska mått och redovisningsgrupper

Objekt för statistiken är lärare och i den benämningen ingår följande personalkategorier: rektorer, lärare, elev- och studiehandledare, utbildningsledare, skolcoach samt elev- och studieassistenter. Samtliga lärare på Åland ingår förutom vid Medborgarinstitutet i Mariehamn och Ålands musikinstitut där endast den personal som undervisar mer än 14 timmar per vecka räknas med. Det huvudsakliga statistiska måttet är antal och andelar. Uppgifterna redovisas fördelat efter ålder, kön, skola, typ av uppgift, anställningsförhållande, undervisningsområde, behörighet och examensland. Uppgifterna presenteras i huvudsak för hela Åland men också efter utbildningsdistrikt.

Definitioner och förklaringar

Statistiken omfattar den personal som är i tjänst och därför ingår varken föräldra- eller tjänstlediga. I vissa fall arbetar en anställd i flera olika skolor och också på olika stadier och nivåer i utbildningssystemet. När det gäller summerade uppgifter har läraren i statistiken förts till den kategori där det huvudsakliga arbetet utförs. När det gäller redovisningen för enskilda skolor redovisas varje lärare per skola för att ge en mera rättvisande bild av de enskilda skolornas lärarkårer.

Åldersuppgifterna är beräknade enligt personernas ålder den 31 december.

Skoldistrikt

Mariehamn
Norra Ålands utbildningsdistrikt
(Finström, Geta, Saltvik, Sund, Vårdö) Godby högstadieskola är gemensam för distriktet.
Södra Ålands utbildningsdistrikt
(Eckerö, Hammarland, Jomala, Lemland, Lumparland) Kyrkby högstadieskola är gemensam för distriktet och sköter också träningsundervisningen för hela Åland.
Övriga skärgården
(Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar, Sottunga)

(Uppgifterna per distrikt avser de grundskolor som är belägna i de kommuner som ingår i distrikten. Mariehamn och övriga skärgården är per definition inga distrikt, även om visst samarbete mellan skolorna ingående i distrikten kan förekomma. Denna kategorisering har gjorts för resultatredovisningens skull.)

- Exakt 0 enheter
. Uppgift ologisk, kan ej förekomma
.. Uppgift saknas

Referenstider

Statistiken om lärarna framställs vart tredje år och avser läget på vårterminen.

Syfte och historik

Statistikens syfte är att ge en samlad och utförlig bild av lärarkårens storlek och sammansättning. ÅSUB har publicerat statistik om lärarna sedan år 2005.

Den åländska utbildningen efter grundskolan upprätthålls av Ålands landskapsregering. På gymnasienivå fanns fram till och med vårterminen 2011 Ålands handelsläroverk, Ålands hotell- och restaurangskola, Ålands sjömansskola, Ålands vårdinstitut, Ålands yrkesskola, Ålands naturbruksskola och Ålands lyceum. Under 2011 reformerades utbildningen på gymnasienivå och de fem förstnämnda skolorna sammanslogs till Ålands yrkesgymnasium som tillhandahåller grundläggande yrkesutbildning, medan Ålands lyceum står för den allmänbildande gymnasieutbildningen. Ålands naturbruksskola upphörde efter vårterminen 2011. Ålands yrkesgymnasium och Ålands lyceum leds av myndigheten Ålands gymnasium. Yrkeshögskoleutbildningen sker sedan år 2003 vid Högskolan på Åland. Ålands landskapsregering driver också Ålands folkhögskola, vars verksamhet hör till övrig utbildning. Till denna kategori hörde också tidigare Ålands hantverksskola och Ålands husmodersskola.

Insamlingsmetoder och källor

Statistiken baseras på individuppgifter som ÅSUB begärt in från skolorna. ÅSUB har gjort vissa kompletteringar och korrigeringar av statistiken efter kontakter med skolorna.

Kvalitet

Tillförlitlighet

Tillförlitligheten är hög i och med att statistiken baseras på totaluppgifter från de olika aktörerna. Uppgifterna granskas efter att de samlats in och rättas upp vid behov i samråd med uppgiftslämnarna.

Aktualitet

Statistiken publiceras inom cirka två månader efter att uppgifterna har samlats in.

Jämförbarhet och samanvändbarhet

Jämförbarheten är god såväl när det gäller jämförelser över tiden som med andra statistikområden, såsom befolkningsstatistik. Då denna statistik tas fram med tre års mellanrum kan bara vissa år jämföras med annan statistik. Man bör också ha i åtanke att denna statistik avser läget på vårterminen, medan övriga utbildningsstatistiska områden avser läget på höstterminen eller hela kalenderåret. 

Tillgänglighet

ÅSUB publicerar ny statistik om den åländska lärarkåren vart tredje år, vilken görs tillgänglig på asub.ax. Statistiken publiceras dels i form av en statistiknyhet med tillhörande statistikmeddelande (grafer och tabeller med kommenterande text), men också som interaktiva grafer samt excel- och databastabeller.

Kontakt/ansvarsperson

Ansvarig för utbildningsstatistiken på ÅSUB är Jakob Sällström, jakob.sallstrom[at]asub.ax.
ÅSUB kan vid behov stå till tjänst med andra eller mera detaljerade uppgifter och definitioner.