Inkvarteringsstatistik för hotell maj 2012

Hotellövernattningarna minskade i maj

Totala antalet övernattningar på hotellen var i maj 20 042, vilket innebär en minskning om drygt en procent jämfört med maj 2011. Övernattningarna ökade från Finland och minskade från Sverige. De finländska övernattningarna ökade med närmare fem procent medan de svenska minskade med nästan sex procent jämfört med samma period i fjol. Övernattningarna som gäster från övriga länder stod för minskade även de i maj, den minskningen var drygt 14 procent.

Siffrorna för maj 2012 baseras på uppgifter för alla 17 hotell. Under månaden har tre hotell varit stängda. Beläggningsgraden för den totala kapaciteten var nästan 39 procent. I april var den siffran 21 procent. 

Av de övernattande var knappt 52 procent från Finland och drygt 43 procent från Sverige. De finländska gästerna stannade i genomsnitt 1,5 nätter och de svenska gästerna 1,6 nätter.  Gästerna från övriga länder stannade i genomsnitt 1,8 nätter. Även i april stannade de finländska gästerna 1,5 nätter och de svenska gästerna 1,6 nätter medan gästerna från övriga länder stannade 1,7 nätter i april.

Av övernattningarna i maj skedde drygt 82 procent på grund av fritid och nästan 18 procent på grund av yrke. I april var de siffrorna 75 respektive 23 procent.

Under årets fem första månader har hotellen haft drygt 45 800 övernattningar. Jämfört med samma period 2011 innebär det en minskning med nästan 3 900 övernattningar eller nästan åtta procent. De finländska övernattningarna har minskat med närmare fyra procent och de svenska med nästan 11 procent. De övernattningar som gäster från övriga länder stod för har under perioden minskat med knappt 15 procent. Jämförelse mellan 2010 och 2011 visar att de finländska övernattningarna under januari-maj ökade med närmare sju procent och de svenska med drygt 30 procent. De övernattande från övriga länder ökade med närmare 24 procent under nämnda period.

Hela meddelande kan du läsa här.

Publicerad: 20 juni 2012

Frågor om inkvarteringsstatistiken besvaras av:
Christina Lindström (christina.lindstrom[at]asub.ax)

 

Hittade du det du sökte?

Kontakta oss om du vill ha hjälp med att hitta information eller få ett direkt svar på din feedback. Kontakta ÅSUB

Ämnesområden