Koncernstatistik 2023
År 2023 ingick åländska företag i 86 koncerner
Tabellen koncerner verksamma på Åland efter hemort visar att det år 2023 fanns 86 koncerner (66 företagskoncerner och 20 kommunala koncerner) där det ingick åländska företag, dessa koncerner innehöll sammanlagt 422 företag, det vill säga moder-, dotter- och intressebolag (396 unika företag). I 57 av koncernerna hade moderbolaget hemort på Åland (inklusive kommunalkoncerner), och dessa åländska koncerner innehöll tillsammans 355 företag. I 18 av koncernerna hade moderbolaget hemort i Finland, och elva av koncernerna hade ett utländskt moderbolag.
Koncerner och tillhörande företag verksamma på Åland efter hemort år 2023
Fotnot: I kommunalkoncernerna ingår även två statligt ägda koncerner.
De flesta av de åländska koncernernas (företags- och kommunalkoncernernas) dotterbolag finns registrerade på Åland (120 företag), men även ett antal i Finland (21 företag), Sverige (19 företag) samt övriga världen (43 företag). Den största åländska koncernen sett till antal företag innehöll 40 företag, bestående av ett moderbolag, 28 dotterbolag och elva intressebolag. Den största åländska koncernen sett till antalet anställda (inrikes) sysselsatte i medeltal mer än 1 950 personer i Finland (inklusive Åland). Samma koncern var samtidigt även störst sett till omsättning och hade en omsättning på ca 480 miljoner euro (inklusive intressebolag).
Av de icke-åländska koncernerna som fanns representerade på Åland hade den största koncernen (Kesko) nästan 12 400 anställda i Finland vid årets slut, och en sammanlagd omsättning på knappt 11,8 miljarder euro. Uppgifterna om utländska koncerner är begränsade, men exempelvis Orkla-koncernen (Chips) hade år 2023 sammanlagt knappt 19 700 anställda och omsatte ca 6,0 miljarder euro (67,8 miljarder NOK). Dessa uppgifter är hämtade från respektive koncerns årsredovisningar (växelkurs i slutet av år 2023).
I tabellen antal koncerner och företag efter personalens storleksklass illustreras att koncernerna som finns representerade på Åland är av varierande storlek. Det finns koncerner som sysselsätter allt från 0–4 personer till mer än 250 personer. Samtidigt visar tabellen antal koncerner och företag efter omsättningens storleksklass att det finns koncerner som omsätter mindre än 20 miljoner euro till koncerner som omsätter mer än 500 miljoner euro (Fotnot: Intressebolag är ej inkluderade i ovanstående företagsuppgifter). Observera att ett stort antal koncerner (och företag) har en okänd storlek på omsättningen i grundmaterialet, således kan det även finnas koncerner med en omsättning som är mindre än fem miljoner euro.
Tabellen koncerner och åländska företag efter bransch visar antalet koncerner fördelat på bransch, störst antal koncerner finns i branscherna handel samt offentlig förvaltning (13 koncerner respektive 20 koncerner). Störst antal företag hade branschen offentlig förvaltning (kommunalkoncerner) med 78 företag, följt av branscherna tillverkning, finans och försäkringsverksamhet, handel samt transport och magasinering (med mer än 50 företag per bransch). Störst antal åländska företag även det i branschen offentlig förvaltning med 78 företag, följt av branscherna finans- och försäkring med 40 åländska företag samt handel med 38 åländska företag. Observera att samma företag kan förekomma flera gånger, exempelvis såsom dotterbolag eller intressebolag i flera olika koncerner.
Nedan redovisas de tio största koncernerna på Åland sett till företagens antal anställda på Åland (observera att intressebolagen inte är inräknade). Listan toppas av Viking Line, följt av Ålandsbanken och Eriksson Capital.
De tio största koncernerna år 2023 efter antalet anställda på Åland
- Viking Line
- Ålandsbanken
- Eriksson Capital
- Wiklöf Holding
- Eckerökoncernen
- Ålands Landskapsregering
- Godby Shipping
- Ålands Penningautomatförening
- Orkla
- Inficon Aaland
Fotnot: Enligt antal anställda i företag (privata sektorn) som hör till koncernen. Räknar man även med personal i den offentliga sektorn sysselsätter Ålands Landskapsregering (inklusive Ålands Hälso- och Sjukvård) mest personal av alla koncerner. Även Mariehamns Stad skulle då placera sig högt i listan.
I tabellen andel av alla företag på Åland som tillhör koncern (procent) följer en jämförelse mellan de företag som tillhör en koncern och samtliga företag på Åland. Andelen företag som tillhör en koncern uppgår till drygt sex procent av samtliga företag på Åland. Men deras ekonomiska betydelse är väsentligt större, deras andel av antalet sysselsatta på Åland är ungefär 55 procent och andelen av omsättningen på Åland är strax över 60 procent (Fotnot: Materialet har samkörts mot arbetsställeregistret, varifrån uppgifter om omsättning och personal för år 2023 hämtats. Ett antal åländska företag finns med i koncernregistret, men inte i arbetsställeregistret. Det handlar då exempelvis om företag med arbetsställe utanför Åland, holdingbolag, fastighetsbolag och kommuner samt kommunala bolag. Detta innebär att företagen som tillhör en koncern troligen har ännu större ekonomisk betydelse än vad tabellen visar. Branschfördelningen i tabellen är koncernens huvudsakliga näringsgren, företagen kan ha en branschkod som skiljer sig från denna.
Andel av alla företag på Åland som tillhör koncern år 2023, procent
Jämfört med år 2022 har antalet koncerner år 2023 ökat med fem koncerner, antalet företag har ökat med 23 företag. Antalet moderbolag har ökat med fem bolag, antalet undermoderbolag var oförändrat, antalet dotterbolag ökade med fem bolag medan intressebolag ökade med 13 bolag. Ökningen jämfört med år 2022 beror delvis på förbättrad täckningsgrad, men framför allt på en ökad etablering av koncerner på Åland.
Antalet finländska företagskoncerner ökade med en koncern, och (det kända) antalet företag i dessa koncerner ökade med fyra företag. Antalet utländska koncerner var oförändrat, medan antalet företag i dessa koncerner ökade med två företag. Andelen företag som tillhör koncern, andelen av personal samt andelen av omsättningen ökade samtliga mellan år 2022 och 2023.
Beskrivning av statistiken
Uppgifter om de åländska koncernstrukturerna härstammar från det finländska koncernregistret och innehåller uppgifter om alla moder-, dotter- och intressebolag då moderbolagets hemkommun ligger på Åland. I de fall moderbolagets hemkommun ligger utanför Åland, ingår uppgifter om moderbolaget och de åländska dotterbolagen (bolag där ett annat bolag innehar mer än 50 procent av rösterna) samt intressebolagen (med intresseföretag avses i koncernregistret ett företag, i vilket en annan institutionell enhet har en röstandel på 10–50 procent, antingen direkt eller indirekt). Observera att detta innebär att den utländska koncernens samtliga dotter- och intressebolag inte nödvändigtvis är med i statistiken. I och med korsägande kan ett företag i ett fåtal fall finnas med i statistiken exempelvis både som moderbolag och som intressebolag. I koncernregistret ingår även vissa intressebolag med en ägar-/röstandel som är mindre än tio procent, dessa företag har dock inte räknats med i statistiken. Koncernstrukturerna på Åland är mycket komplexa, och berör år 2023 företag i inte mindre än 21 länder (Åland medräknat). På grund av detta saknas en del uppgifter, främst om utländska företag (exempelvis koncernens utländska omsättning och personalantal).
Använd gärna fakta ur den här nyheten men kom ihåg att ange Källa: ÅSUB