Inkvarteringsstatistik för hotell oktober 2010

Minskning av övernattningarna även i oktober

Totala antalet övernattningar på hotellen var i oktober 8 351, vilket innebär en minskning om drygt 10 procent jämfört med oktober 2009. Övernattningarna ökade från Finland och minskade från Sverige. Även övernattningarna från övriga länder visar på en minskning. De finländska övernattningarna ökade med knappt fyra procent medan de svenska minskade med nästan 23 procent jämfört med samma period i fjol. Övernattningarna som gäster från övriga länder stod för minskade med närmare 28 procent.

Siffrorna för oktober 2010 baseras på uppgifter för alla 17 hotell. Under månaden har fem hotell varit stängda. Beläggningsgraden för den totala kapaciteten var drygt 22 procent. I september var den siffran 28. 

Av de övernattande var drygt 55 procent från Finland och nästan 41 procent från Sverige. De finländska gästerna stannade i genomsnitt 1,5 nätter och de svenska 1,3 nätter. Gästerna från övriga länder stannade i genomsnitt 1,8 nätter. I september stannade de finländska och svenska gästerna i genomsnitt 1,5 nätter. Gästerna från övriga länder stannade i genomsnitt 1,9 nätter i augusti.

Av övernattningarna skedde 64 procent på grund av fritid och knappt 36 procent på grund av yrke. I september var motsvarande siffror 72 respektive 28 procent.

Under årets tio månader har hotellen haft nästan 160 300 övernattningar. Jämfört med samma period 2009 innebär det en minskning med närmare 9 700 övernattningar eller knappt sex procent. De finländska övernattningarna ökade med nästan åtta procent medan de svenska övernattningarna minskade med knappt en halv procent.  De övernattningar som gäster från övriga länder stod för har under perioden minskat med drygt 61 procent. Vid jämförelse mellan 2008 och 2009 ser vi att de finländska övernattningarna under januari-september minskade med sju procent och de svenska med en halv procent. De övernattande från övriga länder ökade med drygt 81 procent under nämnda period.

För att läsa hela meddelandet, klicka här.

 Publicerad: 17 november 2010

Frågor om inkvarteringsstatistiken besvaras av:
Christina Lindström (christina.lindstrom[at]asub.ax)

 

 

Hittade du det du sökte?

Kontakta oss om du vill ha hjälp med att hitta information eller få ett direkt svar på din feedback. Kontakta ÅSUB

Ämnesområden